Echipa Raportuldegarda.ro

Leucemia limfocitară cronică – Dr. Marius Geantă despre primele semne ale bolii

Ce înseamnă leucemia cronică?

Leucemia este un tip de cancer ce afectează țesutul care va da naștere celulelor sangvine, țesut care se găsește la nivelul măduvei osoase. Nu toate tipurile de leucemie sunt la fel. Un anumit tip de leucemie intră în categoria de acută sau cronică în funcție de modul în care se prezintă celulele anormale – dacă sunt imature, adică seamănă mai mult cu celulele stem, sau sunt mature – seamănă mai mult cu globulele albe care se găsesc în sânge. În leucemia cronică, celulele se pot matura, dar nu complet, ceea ce le alterează funcția (deși pot arăta precum celulele normale):
• Celulele modificate nu mai luptă împotriva infecțiilor
• Supraviețuiesc mai mult
• Se acumulează în măduva osoasă și afectează și celelalte linii de celule sangvine.

Cum arată celulele afectate de LLC

În sânge, sunt trei mari tipuri de celule: globule roșii (sau hematii), trombocite și globule albe (leucocite). Leucocitele, la rândul lor, sunt de mai multe tipuri: neutrofile, bazofile, eozinofile, monocite și limfocite.

Limfocitele sunt, la rândul lor, de două tipuri: limfocite T și limfocite B. Acestea din urmă, limfocitele B, sunt afectate în cadrul leucemiei limfocitare cronice.
Limfocitele B anormale produse în cadrul LLC par mature din punct de vedere morfologic, dar sunt incompetente din punct de vedere funcțional, imunologic.

Leucemia limfocitară cronică intră în categoria bolilor cronice limfoproliferative și conform clasificării actuale propuse de Organizația Mondială a Sănătății LLC e considerată identică limfomului limfocitic cu celulă mică (SLL, small lymphocytic lymphoma) – considerate aceeași boală, cu manifestări diferite. Aceasta se caracterizează prin acumularea progresivă de limfocite cu funcție alterată, care apar prin expansiune monoclonală, ceea ce înseamnă multiplicarea unui singur tip celular. Prezenţa în sângele periferic a ≥5000 de limfocite B monoclonale/µl pe o perioadă de cel puţin 3 luni reprezintă un criteriu de diagnosticare a bolii.

Citește continuare pe https://raportuldegarda.ro.

(Visited 40 times, 1 visits today)

You might be interested in

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.